Nu vezi hardul la instalare Windows XP?

depanare laptopuri

Salut!

Mi s-a intamplat de cateva ori sa fiu intrebat cum se poate face sa instalezi un sistem de operare pe un laptop nou, care dupa ce booteaza si incarca fisierele de instalare nu vede hardul si arata mesaj de eroare albastru cu sugestie de restart. In general, aceasta problema apare cand la HDD in Bios este selectat AHCI iar sistemul de operare este XP sau mai vechi. Vista si 7 nu au aceasta problema, din cate stiu eu.
Solutia este ca la pornire sa intri in Bios (F2, DEL sau alte optiuni) si sa modifici HDD in IDE in loc de AHCI.  Apoi salvezi si incepi iar instalarea.
Daca insa nu reusesti sa activezi setarile principale si ele apar intr-o nuanta stearsa, adica inaccesibila, am observat ca la Bios-urile noi se poate parola accesul in Bios ca pentru un administrator. Dupa ce stabilesti o parola vei vedea ca poti sa ai acces si la aceste optiuni de modificare a setarilor. Asadar abia apoi poti schimba AHCI in IDE. Dupa aceea intra la System Settings si vei gasi un loc unde poti sa alegi printre altele SATA (Change, View sau Hide) Aici alege HIDE la Sata si apoi salveaza schimbarea. Abia dupa aceea poti instala sistemul. Am testat cele de mai sus pe un laptop HP 625. Pot exista diferente de la un echipament sau Bios la altul. Dar cu putina intuitie….
Evident, exista intotdeauna posibilitatea ca hardul sa fie defect! Atunci….ignora cele de mai sus! 🙂
Interesanta optiunea, in felul asta fiind un pic mai sigure sistemele. Sunt convins ca in curind si Bios-ul va arata grafic precum un sistem de operare obisnuit.
Sper sa fie de folos cuiva! Mai scutesti timp, nervi si cautari!
O zi buna,
Traian

Leave a Reply

Your email address will not be published.